Kuntotodistus

Kuntotodistus

Kuntotodistuksen tarkoitus on lisätä osakkeenomistajien ja -ostajien tietoa taloyhtiön todellisesta kunnosta ja mahdollisesti tulossa olevista korjauksista.

 

Kuntotodistuksen tähtiluokituksen perusteet

Kohteen kuntoluokitus (tähtimäärä) määräytyy kahden osion perusteella. 1.) teknisen kunnon ja 2.) kunnossapidon suunnitelmallisuuden mukaan niin, että ensin mainitun painoarvo on 80 % ja viimemainitun 20 %. Teknisen kunnon luokittelu tapahtuu rakennusosien korjauskustannusten ja käyttöiän painotettuna keskiarvona.

Jos tarkastettavassa rakennuksessa ei ole ollenkaan jotain rakennusosaa esim. hissiä tai parvekkeita, niistä ei anneta tähtiä eikä tähtien puuttuminen myöskään vaikuta kuntoluokitukseen. On huomioitava, että rakennuksen ikääntyessä tekninen kunto heikkenee, vaikka kunnossapitoa ei olisikaan laiminlyöty.

Yleistäen voidaan todeta, että teknisen kunnon arvosana viidestä kolmeen tähteen on melko suorassa suhteessa rakennuksen ikään. Mikäli tähtiä on tätä vähemmän, taloyhtiölle on mitä ilmeisimmin kasaantunut korjauksia ja korjausvelkaa.