Kysyntäjousto

Kysyntäjousto

Mitä on kysyntäjousto?

Lyhykäisyydessään kysyntäjousto tarkoittaa sähkönkäytön rajoittamista ja käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Energiantuotannon ympäristökuormitus vähenee, sähköjärjestelmä toimii tehokkaammin ja investointitarve uusiin laitoksiin vähenee. Tämä tuo säästöjä koko kansantaloudelle. Energiajärjestelmän murros jatkuu vahvana tulevina vuosina ja aktiivisen sähkönkäyttäjän rooli älykkäiden verkkojen osana kasvaa. Suomessa on totuttu korkealuokkaiseen sähkönjakeluun. Kysyntäjouston avulla varmistetaan toimitusvarmuus samaan aikaan, kun energiantuotanto muuttuu ilmastotavoitteiden myötä hajautetummaksi ja uusiutuviin energialähteisiin perustuvaksi.

 

 

Voinko osallistua kysyntäjoustoon?

Kysyntäjousto on kustannustehokas tapa vaikuttaa yrityksesi sähkön hankintakustannuksiin. Tähän asti kysyntäjoustoon on osallistunut isossa mittakaavassa vain suurteollisuutta, mutta myös pienempien kohteiden on mahdollista ansaita reaaliaikaisesta sähkönkulutuksen ohjaamisesta ja varallaolosta. Suomalaiset kysyntäjoustomarkkinat ovat edistykselliset ja kantaverkkoyhtiö Fingrid kehittää niitä aktiivisesti. Kysyntäjouston avulla sähkö on muutakin kuin kulutuksen mukaan laskutettava hyödyke.

 

Miten kysyntäjousto vaikuttaa päivittäiseen toimintaani?

Esimerkiksi reservituotteissa, lupaudut muuttamaan hetkellisesti sähkönkäyttöäsi valtakunnan tehotasapainon ylläpitämiseksi. Tekniikka hoitaa kulutuksen vähentämisen tai nostamisen automaattisesti. Soveltuvia sähkönkulutuskohteita ovat mm. ilmanvaihto, jäähdytys, valaistus ja (saatto)lämmitykset, laitteet joiden hetkellinen tehon säätäminen ei vaikuta välittömästi olosuhteisiin. Säätöjen vaikutukset normaalitoimintaan minimoidaan. Osallistuminen voi tarkoittaa muutaman sekunnin mittaista verkosta otettavan tehon vähennystä tai vaikkapa tunnin katkoa kerran vuodessa. Tai ei katkoa lainkaan, jos tehoa voidaan säätää joustavasti. Kysyntäjouston palvelut eivät vaikuta nykyisiin sähkösopimuksiisi, vaan ovat erillisiä lisäpalveluita.

 

Kuinka hyödyn kysyntäjoustosta?

Vihreät arvot ja taloudelliset säästöt kulkevat sähköenergian osalta vahvasti käsi kädessä. Reserveille maksetaan markkinahintaan sidottu korvaus ja esimerkiksi SPOT-hintaisen sähkösopimuksen kustannuksiin voidaan vaikuttaa kulutuksen hintaohjaukseen perustuen. Voit siis säästää sähkönkulutusta ohjaamalla ja ansaita kulutuksesi varallaolosta.

 

 

Miten päästä mukaan?

Ota meihin yhteyttä. Me hallitsemme energiatehokkuuden ja sähkömarkkinat. Selvitämme kohteesi teknisen potentiaalin, toimitamme avuksesi teknologian ja kytkemme sinut aktiiviseksi osaksi sähkömarkkinoita.